e-Fatura

e-Fatura’ya geçiş sağlayın, fatura masraflarınızı azaltın. Faturalarınızı hızlı şekilde müşterilerinizle paylaşın, online olarak takibini sağlayın.

e-Fatura Nedir?

e-Fatura, kağıt fatura yerine elektronik ortamda düzenlenen, işletmeler tarafından satılan ürün ve hizmet karşılığında kesilen, maliyeti düşük ve hızlı faturalama türüdür. e-Fatura maliyenin aracılığında online olarak sistemler arası resmi şekilde gönderilir.

e-Fatura Özellikleri Nelerdir?

1

Elektronik ortamda düzenlenir ve gönderilir.

2

Kâğıt faturaya göre maliyeti düşüktür.

3

Dijital ortamda arşivlenir.

4

Kargolama işlemi gerektirmeden karşı tarafa hızlı bir şekilde gönderilir.

5

Geriye dönük faturalara erişmek kolaydır.

6

Muhasebe programlarıyla entegre edilebilir.

Hızlı ve Kolay e-Fatura Başvurusu

Uzman süreç danışmanınızın yönlendirmeleri ile Ekocari üzerinden kolay başvurunuzu tamamlayın. Geçiş sürecinizi başlatın.

Ücretsiz e-Fatura Entegrasyonu

İşletmenize uygun olan Mali Mühür/e-İmza ile entegrasyon ekibimiz geçiş sürecinizi hızlı şekilde tamamlasın. Online faturalama sistemine bir adım daha yaklaşın.

Düşük Maliyetli Fatura

Fatura bastırma, kargolama, arşivleme gibi masraflardan kurtulun. Tek tuşla fatura göndererek zamandan da tasarruf edin.

Online Fatura Takibi

Faturalarınız anında ön muhasebe verilerinizle eşleşsin. İki kere işlem yapmanıza gerek kalmadan cari ve stok bazlı takibinizi hızlandırın.

e-Fatura Avantajları Nelerdir?

e-Fatura sistemi ile işletmeniz hız kazansın, gözünüzden kaçan faturanız kalmasın!

Faturalarınızı manuel olarak girmek yerine faturaların doğrudan carilerinizin sistemlerine gönderilmesini sağlayarak süreci hızlandırın ve insan hatalarını sıfıra indirin.

Entegrasyon ve veri analizi süreçlerinizi daha kolay yönetin, finansal verilerinizi doğru şekilde raporlayın!

İşletmenizin ön muhasebesi olan ekoCARİ ile entegre çalışan e-Fatura sisteminde verilerinizi anında analiz edin. Dilediğiniz her yerden fatura raporlarınıza ulaşın.

Kargo masraflarından ve kağıt fatura saklamaktan kurtulun, maliyet ve zamandan tasarruf sağlayın!

Entegrasyon ve kurulum için ücret ödemeyin. e-Fatura’ya geçerek kağıt fatura bastırma, kargolama, arşivleme gibi masraflardan kurtulun. İşlemlerinizin tamamını online yürütün. .

e-Fatura Uygulaması Ne İşe Yarar?

e-Fatura, Türkiye’de ilk kez 2010 yılında uygulamaya konmuştur. 397 sıra numaralı Vergi Usül Kanunu tebliği ile hayata geçirilen e-Fatura uygulaması kısaca işletmeler arasında faturalaşmanın daha hızlı yapılmasını sağlayan elektronik fatura uygulamasıdır.

e-Fatura Nasıl Kesilir?

e-Fatura portal üzerinden saniyeler içinde fatura oluşturmak mümkün. İnteraktif Vergi Dairesi Sistemi üzerinden şifre ile giriş yapılarak “Arşiv Portal” kısmında yer alan bilgilerin doğruluğu kontrol edilir. “Belge Oluştur” bölümüne gerekli bilgiler girilerek e-fatura oluşturma işlemi tamamlanır.

Gelir İdaresi Başkanlığı e-fatura portal iptal bölümünden fatura iptal işlemlerini başlatmak mümkün. Portala giriş yaptıktan sonra “Adıma düzenlenen belgeler” sekmesinden belge tarih aralığı belirtilerek iptal edilecek olan fatura seçilir ve “İptal talebi oluştur” seçeneğine tıklanır. İptal gerekçesi belirtilerek onaylanır.

Sıkça Sorulan Sorular

e-Fatura, Gelir İdaresi Daire Başkanlığı tarafından düzenlenip, talep edilen fatura bilgilerinin taraflar arasında güvenli bir şekilde paylaşılmasına olanak sunar. Dijital ortamlarda kayıt altında tutularak raporlanabilen ve gerektiğinde ibraz edilebilen bir fatura sistemidir. Kısacası e-Fatura, kâğıt faturanın dijital halidir.

e-Fatura’ya geçmek için aşağıdaki koşulları sağlanması gerekmektedir; Gerçek veya şahıs şirketi statüsüne sahip olmak

•Anonim şirket olmak
•Limited şirket olmak

Bu özellikleri sağlayan işletmeler e-Fatura sistemine geçiş yapabilirler. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan tebliğler ile bazı işletmeler için e-Fatura’ya geçiş isteğe bağlı değil zorunlu hale gelmektedir.

İki tip e-Fatura kullanıcısı vardır, birincisi kanun kapsamında kullanım zorunluluğu olan kişiler ve kurumlardır. İkincisi zorunluluk kapsamında olmadan e-Fatura hizmetine geçiş yapmak isteyen gönüllülerdir. Günümüzde dijital dönüşüme ayak uydurmak için firmalar gönüllü olarak e-Fatura’ya geçiş yapmaktadır. Zorunlu geçişler GİB tarafından belirlenmektedir.

e-Fatura göndermek, almak, gönderilen veya alınan e-Faturaları elektronik ortamda muhafaza ve ibraz etmek isteyen işletmelerin, e-Fatura başvuru aşamasında önce mali mühür veya e-İmzaya sahip olmaları gerekmektedir. Mali mühür veya e-İmzaya sahip olan işletmeler, başvuru işlemini gerçekleştirdikten sonra Gelir İdaresi Başkanlığı’nın uygun görmesi halinde e-Fatura uygulamasını kullanmaya hemen başlayabilirler.

GİB portalı, Entegrasyon Yöntemi ve Özel Entegratör olmak üzere üç farklı yoldan e-Fatura düzenlenebilir.

GİB Portalı üzerinden e-Fatura ücretsiz olarak düzenlenir. GİB portali fatura adedi az miktarda olan firmalar için daha kullanışlıdır.

Entegrasyon Yöntemi üzerinden fatura düzenleyebilmek için, işletme sistemi ile GİB sistemi birbirine entegre olmalıdır. Kurulum işlemi bir uzman ile gerçekleştirilir. Özel Entegratör yöntemiyle ise e-Fatura, entagratörün online portali üzerinden düzenlenir.

e-Fatura iptal işlemi, e-Fatura’nın türüne göre (Ticari e-Fatura ve Temel e-Fatura) değişiklik gösterebilir. Temel e-Fatura, alıcının faturayı reddetme seçeneğinin olmadığı bir fatura sistemidir. Ticari e-Fatura ise alıcı faturayı reddetme, kabul etme ve iptal etme imkanlarının verildiği fatura türüdür. e-Fatura, faturayı gönderen kişi ya da firma tarafından iptal edilemez. İptal işleminin gerçekleşmesi için, e-Fatura’nın alıcısı olan kişi ya da firmanın e-Faturayı reddetmesi gerekir.

Faturanın alıcı tarafından reddedilmesi için yasal süre 7 iş günüdür. Bu süre içinde herhangi bir işlem yapılmazsa fatura geçerli olur. 7 iş günü süresi faturanın alıcıya iletildiği tarihten itibaren başlar.

e-Fatura’ya geçmek için aşağıdaki koşulları sağlanması gerekmektedir;

• Gerçek veya şahıs şirketi statüsüne sahip olmak
• Anonim şirket olmak
• Limited şirket olmak

Bu özellikleri sağlayan işletmeler e-Fatura sistemine geçiş yapabilirler. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan tebliğler ile bazı işletmeler için e-Fatura’ya geçiş isteğe bağlı değil zorunlu hale gelmektedir.

GİB tarafından yayımlanan tebliğdeki şartlar sağlanıyorsa belirtilen tarihe kadar e-Fatura’ya geçilmasi gerekmektedir. Belirtilen tarihe kadar e-Fatura’ya geçiş yapmayan işletmeler için cezai yaptırım uygulanılacağı belirtilmiştir.

e-Fatura düzenlemeye başlayan iş yerleri aynı zamanda kâğıt fatura kesemez. e-Fatura’ya geçtikten sonra mevcut kâğıt faturalar vergi dairesine teslim edilir.

İlgili Blog Yazılarına Göz Atın

Gelir Vergisi Beyannamesi Nedir?
Daha Fazla Oku

Gelir Vergisi Beyannamesi Nedir?

Geçen yılın gelirden elde edilen kazanca dair verilen yıllık gelir vergisi beyannamesi, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın açıkladığı oran ve sınırlara uygun olarak d