Tedarik Zinciri Nedir?

Bir lojistik terimi olan tedarik, gerekli olan hammadde, makine, alet ve malzeme, ürün ve hizmetlerin tedarikçilerden karşılanması durumudur. Tedarik zinciri ise, bir ürünü müşteriye ulaştırmak için üretilmesi ve dağıtılması adına tedarikçiler ile şirket arasında var olan ağdır. Şirketler maliyetlerini azaltmak ve rakiplerinin önüne geçebilmek için tedarik zinciri adımları geliştirirler.

Tedarik Zinciri Yönetimi ve İşlevi

Tedarik zinciri yönetimi, hammadde tedariğinden, müşteriye ürün teslimatına kadar mal, veri ve finans akışına kadar olan süreci kapsar. Lojistik ve tedarik zinciri aynı gibi görülse de lojistik, tedarik zincirinin sadece bir bileşenidir.

Yönetim, şirketler için oldukça önemli bir süreçtir. Bu sürecin etkin bir şekilde optimize edilmesi boşa harcanan her eylemi ortadan kaldırarak işletmelerin maliyetlerini azaltmasına ve süreçlerini iyileştirmesine katkıda bulunur. Değer zinciri ismi de verilen bu süreç her aşamasında ürüne değer katmayı amaçlar ve müşteri memnuniyeti odak noktasıdır.

Tedarik zinciri özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Optimize edilen tedarik zinciri, maliyetleri düşürür ve daha hızlı bir üretim döngüsü sağlar.
  • Bir ürün veya hizmeti üretmek ve dağıtmak için şirket ve tedarikçi arasındaki bağı sağlayan bu zincir etkin bir şekilde yönetildiğinde başarıya ulaştırır.
  • Bu zincirde üreticiler, satıcılar, depolar, nakliye şirketleri, dağıtım merkezleri ve perakendeci gibi birçok kuruluş yer almaktadır.
  • Zincirde yer alan işlevler ise, ürün geliştirme, operasyonlar, pazarlama, müşteri hizmetleri, dağıtım ve finanstır.
  • Bu zincirde araştırma, karar verme, planlama, stok kontrolü, satın alma, nakliye ve değerlendirme adımları süreci yönetmede etkin bir rol oynamaktadır.

Tedarik Zincirinin Temel Aşamaları

Müşteri tarafından satın alınan ürünlerin her biri ürün türüne uygun olarak birçok aşamadan geçer. Tüm bu süreçler tedarik zinciri aşamaları olarak adlandırılır. Ürün için doğru tedarikçiyi bulmak, ve tedarik edilen ürünleri depoya teslim ederek kontrollerinin yapılmasını sağlamak bu aşamanın başlangıcıdır. Kontrolleri yapılan ürünler depoya yerleştirilir ve satış sonrası stoktan çekilir, paketlenir, kargoya verilir ve son olarak müşteriye teslim edilir.

Geçici Vergi Kapsamında Olan Kazançlar

Serbest meslek erbabı ve kurumlar vergisi mükelleflerinin elde ettiği kazançlar ile gerçek usulde vergilendirilen ticari kazançlar geçici vergi kapsamında yer almaktadır. Bu kazançlar 3 aylık olarak Gelir ve Kurumlar Vergisi olarak ödenir.

Değer Zinciri Amacı Nedir?

  • Müşteri memnuniyetini sağlamak
  • Çevrim zamanını azaltmak
  • Stok ve stokla ilgili maliyetleri azaltmak
  • Ürün ve aşamalar arasındaki hata oranını azaltmak
  • Faaliyet maliyetini azaltmak

Değer Zinciri Yönetimi Başarısı Nasıl Ölçümlenir?

  • Doğru miktarda, doğru ürün
  • Doğru yerde ve doğru zamanda
  • Yüksek esneklik
  • En az toplam maliyet
  • En kısa çevrim süresi
  • En az toplam stok düzeyi

Tedarik Zincirinde Dağıtım ve Lojistik

Tedarik zinciri dağıtım ve lojistik aşamalarını bütün olarak bünyesinde barındırır. Tüm lojistik aktiviteleri, ürün geliştirme, pazarlama, satış, finans ve bilgi teknolojilerini de kapsayacak şekilde koordinasyon sağlar. Lojistik tedarik zincirinin bir parçasıdır. Lojistik yönetimi, müşterinin ihtiyaçlarını karşılamak için hammaddenin son halinin müşteriye ulaşıncaya kadarki tüm sürecin kontrol edilmesidir.

Stok ve Depo Takibinin Önemi

Verimlilik
Başarılı bir yönetim planı hataları azaltırken, israfı azaltmaktadır. Bu sayede gereksiz süreçler ortadan kalkar ve iş yükü azalır. Bunun yerine işletmeler farklı alanlara yoğunlaşarak başarı elde edebilir.

Müşteri Memnuniyeti
İşletmeler ürün stok bilgisi hakkında doğru bilgi sağlayarak ve hızlı bir teslimat gerçekleştirerek müşteri memnuniyetini arttırabilir.

Geliştirilmiş İşbirlikleri
Tedarik zincirinde yer alan paydaşlar iletişim ve koordinasyon geliştirerek daha iyi karar verme ve gelişmiş müşteri hizmeti sağlarlar.