Tahsilat Takibi Nedir?
İş süreçleri, uzun ve içinde birçok zorluğu barındıran süreçlerdir. Özellikle ticaret alanında, bir ürün yada hizmet sağlayıcısı iseniz zorlandığınız noktalardan biri de tahsilat takibi olacaktır. Tahsilatın takibi, müşteri hesaplarının vadesi geldiğinde ödeme yapılmaması durumunu içerir. Tahsilat sürecini etkin bir şekilde yönetmek işletmenin performansını büyük ölçüde etkilemektedir.
Nasıl Takip Edilir?
Takibi gerçekleştirmek için plan yapılmalı ve bu plana göre hareket edilmelidir. Ödemelerin tahsil edilmesi için vadesi yaklaşırken müşterilere uyarıda bulunmak süreci hızlandırmaya etki edecektir. Excel tahsilat takibi ile ödeme grafiklerini oluşturularak takip edilebilir ancak bu süreçte hatalar ve takip zorluğu yaşamak mümkündür. Bu sistem yerine online tahsilat takibi yapabileceğiniz yazılım çözümleri ile daha kolay bir sürece geçebilirsiniz. Ödemeler tahsil edildiğinde ise tahsilat makbuzu kesilmelidir.
Tahsilat Takibinin İşletmeler İçin Önemi
Ticari faaliyetler gerçekleştiren şirketler için tahsilatın işlenmemesi büyük sorunlara yol açabilir. tahsil edilemeyen ödemeler, şirketin planladığı nakit akış dengesini bozacak ve likidite problemi ortaya çıkacaktır. Finansal sürdürülebilirliğini sağlamak isteyen şirketler, tahsilat süreçlerini optimize etmeyi ve raporlamalar ile verileri analiz etmeyi amaçlamaktadır. Bu sayede nakit akışını sağlarken gelecek hakkında daha verimli planlamalar yapılabilmektedir.
Etkili Tahsilat Yönetimi İçin Neler Yapılmalıdır?
- Tahsilat şartlarının taraflar tarafından doğru anlaşılması gerekmektedir.
- Müşteri kaybı yaşanmadan çözüm odaklı planlar oluşturulmalıdır.
- Hukuki düzenlemeler yakından takip edilmelidir.
- Tahsilatın gecikmesi halinde mali tablolara nasıl etki edeceği planlanmalıdır.
Tahsilat Takibi Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Tahsilat takibi sürecinde dikkat edilmesi gereken birçok nokta bulunmaktadır. Bu noktaları şöyle sıralayabiliriz;
Süreci kontrol etmek
Şirketlerin dikkat etmesi gereken noktalardan biri alacak yönetimi sürecini tasarlamaktır. Tasarlanan süreçte müşteri kaynaklı riskleri önleme amaçlanmalıdır. İdari ve hukuki süreçlerde erken aksiyon alınmalıdır. Ek olarak, tüm süreç sorunları önleyici, tespit edici, düzeltici ve telafi edici mekanizmaları içinde barındırmalıdır.
Müşteri yönetimi anlayışı
Müşterilerin önceki dönem ödeme performanslarını izleyerek tahsilat sürecinde zorluk çekilebilecek müşteriler belirlenerek gerekli planlamalar yapılmalı ve ön hazırlık adımları atılmalıdır.
Tahsilat takibi politikası
Şirketler yapacağı tahsilatlar için çeşitli politikalar benimser. Esnek uygulamalar riskli müşteri sayısını artırabilirken, katı uygulamalar müşteri kaybedilmesine yol açabilir. Tüm bu nedenlerle politika belirlerken sektör ve müşteri yapısı baz alınmalıdır.
Veri Kalitesi
Müşteri bilgilerinin tam alınmamış ve doğruluğunun tespit edilmemiş olması alacağın tahsil edilmesini zorlaştırabilir. Bu nedenle müşteri bilgilerinin güncel ve doğru olmasına özen gösterilmelidir.
e-Tahsilat Nedir? Nasıl Yapılır?
Online tahsilat yöntemi banka ve kredi kartı veya sanal kart gibi online ödeme araçları aracılığıyla tahsilat yapılmasını sağlayan sistemdir. Web sitesine entegre edilen sanal poslar sayesinde kolayca ödeme alınabilir.
e-Tahsilat Takibi Sistemi Avantajları Nelerdir?
- Tahsilat süreci kolaylaşır.
- Zaman tasarrufu sağlar.
- Kredi kartı ile tek çekim ve taksitli çekim imkanı sunar.
- Nakit akışını görüntüleme ve kontrol edebilme imkanı sağlar.
- Mail ve SMS yolu ile hatırlatma gönderme avantajı sunar.
- 7/24 ödeme yapılabilir.
Kimler Tahsilat Takibini Yapar?
Tahsilat takibini sadece muhasebecinin yapıyor olması etkin bir sonuç çıkarmayabilir. Muhasebeciler müşteri hakkında güncel borç bilgisi, kullandığı ürün veya hizmet, ödemesi gereken ücret ve son ödeme tarihi bilgilerini satış personeli ile paylaşmalıdır.
Sıkça Sorulan Sorular
Tahsilat takibi işletmeler için finansal başarı, müşteri ilişkileri ve operasyonel verimlilik açısından kritik bir rol oynar. İşletmelerin gelirlerini etkili bir şekilde yönetmelerini ve finansal istikrarlarını korumalarını sağlar.