Günümüzde e-ticarete yönelim ivme kazandıkça trendler ve yasalarda her yıl değişiyor. E-ticaret yapmaya başlayan kişiler ise temel konulardan biri olan “E-ticarette fatura kullanımı nedir?” ve “E-ticaret fatura nasıl kesilir?” sorularını merak ediyor.
E-ticarette Fatura Kullanımı
E-ticaret Faturalarının Önemi
E-ticaret alanında fatura kesmek önemli bir adımdır. Ancak bu adım çoğu zaman işletmeler için zaman kaybına neden olur. Alınan siparişlerin faturalarının çıktısının alınarak gönderilmesi diğer faturalandırma süreçlerine göre farklı adımlar içerir. E-ticaret fatura kesmek için müşteri bilgileri tanımlanır. Fatura şablonu oluşturularak bu bilgiler kaydedilir ve kağıt faturaya yazdırılır. Hazırlanan faturalar müşteri sipariş paketi ile birlikte kargolanır. Kargolama aşamasında, müşteri faturasını farklı bir adrese talep ettiyse siparişten ayrı olarak gönderim yapılır.
E-ticarette Fatura Düzenleme Zorunluluğu
Tüm fatura kesme süreci işletmeler için ekstra masraf ve zaman kaybı anlamına gelmektedir. Bunun yerine e-faturaya geçerek tüm süreçleri kolaylaştırmak mümkün. Ek olarak, GİB tarafından yayınlanan bildirge kapsamında 2022 yılı cirosu 1 milyon TL’yi aşan e-ticaret yapan işletmelerin e-fatura’ya geçmesi zorunludur.
Hangi Durumlarda Fatura Düzenlenmelidir?
Fatura düzenleme süreci satın alma işleminin ardından düzenlenir. Ancak fatura düzenleme tarihlerinde de dikkat edilmesi gereken önemli noktalar bulunmaktadır. Vergi Usul Kanunu’nun fatura düzenlemeye ilişkin 231/5’inci maddesine göre “Fatura, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azamî 7 gün içinde düzenlenir. Bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır” hükmü bulunmaktadır”
E-ticaret İşletmeleri İçin Fatura Düzenleme Süreci
E-ticaret yapan kişiler internet üzerinden her satış yaptığında fatura kesmelidir. 2023 yılı düzenlemelerine göre e-ticaret fatura kesmeme cezası her belge için minimum 2200 TL’dir. Ek olarak, olması gereken tutardan daha eksik bir tutar yazılmışsa bu tutar farkının %10’u kadar ceza kesilir.
Peki e-ticaret fatura nasıl kesilir? İşte 6 adımda fatura kesme işlemi:
- İnteraktif Vergi Dairesi sistemine giriş yapılır.
- Arşiv Portal bölümünden önce “Belge İşlemleri” sonra “Fatura Oluştur” bölümüne gidilir.
- Eksik bilgiler tamamlanır ve “Toplam” yazan kısımdaki tutar kontrol edilerek “Oluştur” butonuna tıklanır.
- Oluşturulan fatura taslak olarak kaydedilir. Bu fatura kontrol edilerek onay aşamasına geçilir.
- Faturayı onaylamak için “GİB İmza” butonuna tıklanır.
- Cep telefonuna SMS olarak gelen kod sisteme girilerek e-fatura kesme işlemi tamamlanır.
E-fatura’nın E-ticaret İşletmeleri İçin Faydaları
İşletmeler için başlayan dijital dönüşüm süreci birçok kolaylığı da beraberinde getirdi. Bu süreçteki en önemli adımlardan biri işletmelerin kağıt faturalardan kurtulması oldu. E-ticaret yapan kişiler için ise e-fatura kullanmanın çok sayıda avantajı bulunmaktadır.
İnternet üzerinden yapılan satışlarda kağıt fatura kesmek yerine e-Fatura oluşturmak süreci hızlandırmaktadır. Dakikalar içinde oluşturulan e-fatura müşteriye saniyeler içinde iletilir. Baskı ve kargolama sürecini ortadan kaldıran bu süreç işletmelerin maliyetlerini azaltır. Dijital ortamda arşivlenen e-faturalar kağıt faturalardaki kaybolma riskini ortadan kaldırır. İşletmelerin muhasebe süreçlerini de oldukça kolaylaştıran bu sistem, e-faturaları mali müşavire hızlı bir şekilde iletmeyi sağlar.
Sıkça Sorulan Sorular
Türkiye’de e-ticaret işletmeleri için e-Fatura kullanımı 2021 yılı itibarıyla zorunlu hale getirilmiştir.
2021 yılı itibarıyla Türkiye’de internet üzerinden satış yapan tüm işletmelere e-Fatura zorunluluğu getirilmiştir. Bu nedenle internet üzerinden satış yapanlar e-faturaya geçmek zorunda olup, satışlarını ve vergisel işlemlerini elektronik olarak kaydetmeleri gerekir.
Perakende sektörü de dahil olmak üzere birçok sektör e-Faturaya geçmek zorundadır. E-Fatura kullanımı işletmelerin yıllık brüt satış hasılatına ve belirli kriterlere göre belirlenmektedir.